A 2020. októberétől nyitott VP2-4.1.3-20 Kertészeti üzemek korszerűsítése pályázat keretében lehetőség van üvegházak világításának korszerűsítésére is, 50% támogatási intenzitással. A Kormány az az előleggel kapcsolatos feltételeknek megfelelő támogatott projekteknek megítélt támogatási összeg maximum 50%-ának megfelelő előleget biztosít.

Uborka termesztés üvegházban LED kiegészítő világítás mellett

A támogatásnak köszönhetően gyors megtérülést tudunk biztosítani a legkorszerűbb LED technológia segítségével. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a LED világítás már sokkal hatékonyabb, mint a hagyományos sárga fényű HPS, akár 3.5µmol/J hatékonyságot is el tudunk érni.

A LED-ek hatékonyságának fejlődése

A LED-ek hátrányaként a magas beruházási értéket lehetett felhozni, de a támogatásnak köszönhetően elérhető áron lehet már LED rendszereket telepíteni. A LED-ek mellett szól a nagyon hosszú élettartam, szabályozhatóság, előre beállítható szinte tetszőleges spektrum különféle alkalmazásokhoz. Más spektrumra van szükség kiegészítő világításhoz, másra csak mesterséges fényű növénytermesztéshez, és a különféle növények igénye is lehet különböző.

Több éves tapasztalatunk van növénynevelő világítási rendszerek fejlesztésében és gyártásában.

Saját fejlesztésű és gyártású, vagy hollandi fejlesztésű LED világítótesteket alkalmazunk, az igényeknek megfelelően tervezzük meg a világítást.

LED üvegház világítás
A szegedi Gabonakutató egyik hajójában felszerelt LED rendszerünk

A Gabonakutató projektben sikerült az energiafelhasználást harmadolnunk, de ott nagyon korszerűtlen volt a régi rendszer. Ökölszabályként a következő adatokat érdemes használni: 1000W HPS helyett 650W LED, 600W HPS helyett kb. 350W LED teljesítmény szükséges. Ez természetesen csak átlag, a pontos méretezésre szükség van.

LED lámpatesteink nagy előnye, hogy a LED modul később cserélhető (csak szakemberek által), ezért ha hosszú évek múlva a LED-ek hatásfoka sokkal nagyobb lesz, mint napjainkban, a lámpatest megtartása mellett elvégezhető a további korszerűsítés.

Végtelen kombinációs lehetőség:

A különböző növényeknek különböző fényigényük van. Jelenleg a következő növényekhez érhető el kifejlesztett és rengeteg európai üvegházban tesztelt spektrum:

  • Paprika, paradicsom, padlizsán, uborka
  • szeder, málna, ribizli,  eper
  • korallvirág, bromélia, rózsa
  • fűszernövények,rózsa, paradicsom
  • algák

 

LED üvegház - paradicsom, paprika LED világítás
CoolStack üvegház megvilágítására kifejlesztett LED lámpa

 

A Hollandiában fejlesztett passzív hűtésű hőcsöves rendszerű CoolStack lámpák a legújabb OSRAM LED chipekkel felveszik a versenyt üzemeltetési költségek tekintetében a hagyományos megoldásokkal:

Coolstack LE: 1820µmol / 530 Watt – 3.5µmol/J hatékonyság
Az energiahatékonyság csúcsa: 1000W HPS lámpa fényereje 530 watt felhasznált teljesítménnyel

Coolstack HO: 2070µmol / 600 Watt – 3.5µmol/J hatékonyság
Ha még több fényre van szükség, hasonló hatékonyságal: 12%-al több fény, mintha 1000W HPS lámpával világítana, és még így is 40% energiamegtakarítás érhető el.

Coolstack Boost: 2950µmol / 880 Watt –3.5µmol/J hatékonyság
Csökkenthető lámpamennyiség egy adott területen: a teljes szükséges besugárzást kevesebb lámpából is meg lehet oldani – Telepítési költségek drasztikus csökkentése. Legjobb ár/teljesítmény érték!

Coolstack MAX : 3520µmol / 1025 Watt – 3.5µmol/J hatékonyság
Ha a cél a maximális fénymennyiség: 90%-al több fény, mintha 1000W HPS lámpát használna.

Paprika üvegház megvilágítása LED lámpával
Paprika üvegház LED világítása

Eper termesztés üvegházi LED kiegészítő világítás
Eper termesztés üvegházban LED pótmegvilágítással

Tervezési segítség:

Küldje el az alaprajzot és segítünk megtervezni az optimális lámpakiosztást és energiafelhasználást.

Paprika, paradicso, uborka led üvegház megvilágítás

A LED növénymegvilágításhoz használt világítótestekre 5 év nem helyszíni cseregaranciát biztosítunk minden esetben.

Bővebb információ:
Mesterházy Csaba
E-mail: mcsaba@ledium.hu Tel: +36306785497