LED növényvilágítás, üvegházi világítás

Black Sparkle logó, fehér

Fedezze fel Black Sparkle® saját fejlesztésű LED növényvilágítási megoldásainkat!

LED növényvilágítás, zöld növények

LEDIUM Modular LED növényvilágítási rendszer

Nagy belmagasságú növényházakhoz a CoolStack LED világítást javasoljuk Ledium Black Sparkle® Modular LED növényvilágító rendszer mesterséges megvilágításhoz Ismét saját gyártás, ismét új fejlesztés. Megalkottuk az ideális LED világítást ...
Tovább
üvegház, kertészet, LED világítás pályázat

VP2-4.1.3-20 – LED világítás – Kertészeti üzemek korszerűsítése pályázat

COOLSTACK LED asszimiliációs lámpák letölthető PDF (14 MB) Kertészeti üzemek korszerűsítése A 2020. októberétől nyitott VP2-4.1.3-20 Kertészeti üzemek korszerűsítése pályázat keretében lehetőség van üvegházak világításának korszerűsítésére is, 50% ...
Tovább
LED üvegház világítás

Gabonakutató Szeged üvegház LED kiegészítő növényvilágítás

Átadtuk a szegedi Gabonakutató Kht. egyik üvegházának LED kiegészítő világítási rendszerét. A telepítést fél év kísérleti periódus előzte meg, ahol kiderült, hogy a régi 400W teljesítményű higanygőz lámpákat ...
Tovább

LED növényvilágítás

Az utóbbi években robbanásszerűen fejlődik a LED technológia a növényvilágításban is, köszönhetően a nagy gyártók által fejlesztésre költött dollármillióknak és a piaci igények változásának. A növekvő népességet a hagyományos mezőgazdasági módszerekkel már nagyon nehéz élelemmel ellátni. Emberek milliói áramlanak a megapoliszokba a jobb megélhetésért és egyre nagyobb költséget jelent az élelmiszerek árában a szállítás. A kihívásra az egyik válasz a számítógépes rendszerek által felügyelt “növénygyárak” létrehozása, akár a városközpontokban, csarnokokban, pincékben.

Teljesen automatizált körülmények (fény, páratartalom, tápanyag, víz) között kártevőktől mentesen lehet viszonylag kis területen több ezer ember számára tápanyagban gazdag élelmiszereket termeszteni. Mivel a LED fényforrások nagyságrendekkel kevesebb hőt termelnek, mint a hagyományos lámpák, közel lehet tenni a növényekhez, ezáltal emeletes farmok is létrehozhatók.

LEd vertikális farm világítás
LED vertikális farm világítás

A fény spektrális eloszlása

A lenti 3 ábra a napfény, a nátrium kisülőlámpa (HPS) és egyes célzottan növényvilágítási célra fejlesztett LED-ek spektrumát mutatja. Jól látható, hogy a nátrium lámpa fényének összetétele messze van az optimálistól. Különféle LED-ek együttes használatával sokkal jobb eredményeket lehet elérni a termesztési folyamatokban.

Több kutatóintézetben folynak kísérleteink kontrollcsoportokkal LED és hagyományos növényvilágítási rendszerek összehasonlítására. Az első eredmények nagyon pozitívak, jelentős energiamegtakarítás érhető el a LED-ek használatával. Külföldi publikációkban több helyen olvasható már, hogy a növények ásványi anyag és vitamintartalma növelhető a megfelelő spektrumú LED világítással.

Beltéri növénymegvilágítás

Előrehaladott és eredményes kísérleteink vannak beltéri növénykompozíciók és dekorációs növényfalak megvilágítására. Ezek a lámpák beltéri kivitelűek, üvegházi környezetben nem használhatók. Irodaházak, szállodák, üzlethelyiségek, sőt lakások hangulatának emelésére javasoljuk. A növényfalak megjelenésükkel közel hozzák a természetet, nyugtató hatással vannak az emberi pszichére. Süllyesztett, felületre szerelhető és 3 fázisú síre illeszthető változatokban fejlesztettük ki. A növényvilágító lámpák jellegzetes lilás fényüket annak köszönhetik, hogy a fény spektrumából a fotoszintézis folyamatára a kék és vörös tartomány a leghatásosabb.

Üvegházi kiegészítő világítás

Kísérleteket folytatunk LED világítótestek üvegházi környezetben való tesztelésével. A legújabb növénybiológiai kutatási eredményeket figyelembe véve tesztelünk többféle spektrumú lámpát. Eddigi tapasztalataink szerint jelentős megtakarítás érhető el a hagyományos sárga fényű nátrium lámpákkal szemben.

Kutatás-fejlesztés

Folyamatosan fejlesztjük programozható spektrumú lámpánkat, amelyet naptárvezérléssel szerelünk fel és képes a növények különböző életciklusának megfelelő fényösszetételt előállítani. Ezzel lehetővé válik akár a virágzás serkentése, akár a vegetatív növekedés befolyásolása.

A Magyar Tudományos Akadémia martonvásári Agrártudományi Kutatóintézetével közösen több fényspektrumot tesztelünk 2019 februárig paprika és paradicsom növényeken több ismétléssel. A kísérlet célja a növekedés és morfológia tanulmányozása valamint a virágzás és termésérlelés vizsgálata, a végén pedig mérések elvégzése (szárazanyag-tartalom, ízanyagok, stb.) Az eredményekről közös publikációban fogunk beszámolni.

LED növényvilágítás kísérlet - különféel spektrumok vizsgálata
LED növényvilágítás kísérlet a martonvásári MTA ATK-ban

A szegedi Gabonakutató Intézettel közösen 2018. október 2-án kezdtünk el egy pótmegvilágítás kísérletet, ahol a 40 évvel ezelőtti 400W teljesítményű higanygőz lámpák mellett tesztelünk széles spektrumú LED lámpákat élesben. 2018. nyarán futtattunk szintén a Gabonakutatóban egy összehasonlító kísérletet és az eredmények alapján döntöttünk egy nagyobb terület LED megvilágítása mellett.

LED növényvilágítás - broadband LED kísérlet
LED növényvilágítás – broadband LED első teszt 400W vs. 120W

A szegedi MTA SZBK üvegházában is végeztünk egy 2 hónapos tesztet Arabidopsis növényekkel, amit újabbak fognak követni. Mindenhol sikerült jó eredményeket elérni, amik azt mutatják, hogy a LED a magas egyszeri beruházási költségek mellett versenyképes alternatíva lehet a jövőben.

Arabidopsis LED próbavilágítás - MTA SZBK Szeged
Arabidopsis LED próbavilágítás – MTA SZBK Szeged
MTA SZBK SZeged LED növényvilágítás kisérlet LEDIUM
MTA SZBK Szeged LED növényvilágítás próba eredmények

A szegedi Gabonakutató Intézetben 2018. október 15-én újabb hosszú távú kísérlet kezdődött saját gyártású lámpáinkkal. Széles sávú LED fényforrásokat tesztelünk, amely alatt a színeket is látni, nem csak a hagyományos kék-vörös fényben sugároznak.

LED növényvilágítás - Gabonakutató, Szeged
Gabonakutató, Szeged. Újabb növényvilágítás kísérletünk: egy speciális LED spektrumot tesztelünk

2018. október végi állapot a martonvásári MTA Agrártudományi Kutatóintézettel közös LED növényvilágítási kísérletünkről. Két kísérlet fut folyamatosan, ismétlésekkel: Az egyik a virágzásra és a termésminőségre fókuszál, a másik a magvetéstől az elültethető palánták előállításáig történő növekedési folyamatot fedi le.

MTA ATK MArtonvásár LEDIUM LED növényvilágítás kisérlet
3 féle LED spektrum hatása a virágzásra és a termésérésre. Paprika és paradicsompalánták nőnek az egyik fitotron kamrában.

LED növényvilágítás

Érdeklődik LED növényvilágítási megoldásaink iránt? Töltse ki rövid űrlapunkat és felvesszük Önnel a kapcsolatot!

"*" a kötelező mezőket jelöli

Dobd a fájlt ide, vagy
Max. file size: 10 MB, Max. files: 10.
  Ide tölthet fel képet a helyszínről.
  YYYY dot MM dot DD
  hirlevel-noveny
  adatvédelem*
  Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

  Belsőépítészek, lakberendezők

  Profi segítség a professzionális LED világítás kialakításában, a tervezéstől kezdve a beszerzésen át, egészen a szállításig! 

  Design lámpák kültérre és beltérre, prémium gyártók kínálatából. Okosvilágítási rendszer tervezése, programozás. 3 fázisú beltéri LED sínrendszer tervezés. Rejtett LED szalag világítás, egyedi LED termékek gyártása.

  Amennyiben jól jönne Önnek a segítség, adja meg elérhetőségeit és részletes tájékoztatást nyújtunk az új együttműködési rendszerünkről!

  Dolgozzunk együtt!

  "*" a kötelező mezőket jelöli

  hirlevel-lakberendezoknek
  adatvédelem*
  Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

  Oldalunk sütiket használ a jobb működés érdekében. Olvasd el a részleteket az adatvédelmi szabályzatunkban.