Egy kiállítás fényei – LED rendszerek a felújított szegedi Móra Ferenc Múzeumban

Projects

Több, mint egy év zárva tartás után ma kinyitott a Móra Ferenc Múzeum, és végre leránthatjuk a leplet az általunk telepített LED rendszerekről. Köszönjük a közös munkát: a LedLightDesign (fények telepítése), Scabello (kiállításépítés), Bodrogi Bau (generálkivitelező), Zöldy Gergő (tervező), Tér és Forma Stúdió (generáltervező) és minden múzeumi kollégának! 😊

Még 2019-ben kaptunk felkérést a megújuló múzeum több helyszínének világítástervezésére és kivitelezésére. Szerencsére az együttműködés már a tervezőasztalnál elkezdődött, így sikerült közösen kialakítani egy európai színvonalú LED világítási rendszert.

Móra Rengeteg kiállítás – gyártás

A legnagyobb falat a Móra Rengeteg nevű állandó kiállítás volt, önmagában ezen a részen hónapokig dolgoztunk. A kivitelező egy teljes könnyűszerkezetes belső termet épített a helyiségbe, így előállt egy dupla falú helyszín. A falat több helyen megszakították áttetsző nyomott mintás plexi borítással, amit arra használtunk, hogy számítógép-vezérlésű RGBW LED falmosókat telepítsünk mögé, így bármilyen világítási képet elő tudunk állítani. A cél a természetes fények (naplemente, erdő lombkoronáin átszűrődő fény, tiszta égbolt, viharfelhők, villámlás, holdfény, stb.) szimulálása volt. Ez a rendszer adja a helyiség általános világítását.

Számunkra a projekt elejétől látható volt, hogy a piacon kapható lámpákkal vagy nem lehet a feladatot elvégezni, vagy a magyar viszonyok között megfizethetetlenül drága lesz. Szerencsére van 15 év gyártási tapasztalatunk, így kifejlesztettünk, legyártottunk és telepítettünk egy minden igényt kielégítő vezérelhető indirekt falmosó rendszert.

Hagyományos RGB rendszer nem jöhetett szóba, az RGBW színkeverés eggyel jobb megoldásnak ígérkezett, de még itt sem voltunk elégedettek a teljes spektrummal. Mindenképpen High Power LED rendszerre volt szükség, LED szalag és hasonló megoldások szóba sem jöhettek a nagy teljesítményigény és a speciális szín-igények miatt.

Több kísérlet után a Cree vörös, Nichia kék, fehér és széles sávú zöld LED-ek mellett döntöttünk. A széles sávú zöld LED (208 lm@350 mA!) felhasználásával extrém jó fényerőt és kiváló színvisszaadást tudtunk elérni a természetes színeknél, ráadásul 2-3 csatorna használatával is a pasztellszínek irányába mostuk el a színeket. (ld. spektrum grafikon). A színeket a CRI90 fehérrel keverve el tudtuk érni a természetben érzékelhető fényhatásokat is.  Összesen 14 db. RGBW LED csoportot építettünk be egy lámpába, egyenként 512 lm fényárammal, tehát lámpánként több, mint 7000 lumen világítja meg a falakat. A telepített 40 lámpa teljes fényerőn 280 000 lumen feletti fényáramot biztosít!

4 gyártótól legalább 10 optikai lencsét próbáltunk ki, mire végre megszületett a megoldás, amit szerettünk volna elérni: A Khatod Superlinea aszimmetrikus lineáris lencséi hozták az elvárható szintet színkeverésben és mechanikai tulajdonságokban is, továbbá nem kötötték meg a kezünket a nyomtatott áramkör tervezésekor. Megfelelő hűtőbordát is sikerült gyártatni, így egy 80W/m maximális teljesítményű lámpa lett a végleges termék, amit felhasználtunk a projektnél. A lámpák DMX vezérlést kaptak, így minden egyes RGBW LED falmosó önállóan címezhető lett és számítógéppel vezérelve tetszőleges színkombinációt érhettünk el velük.

 

 

Egy kiállítás fényei

A Móra kiállításnak egy 5 méter magas és egy kisebb, 2,5 méter magas része van. Az alacsonyabb részhez a padlóra telepítettük a lámpákat, a nagy belmagasság esetén felülről és alulról is világítunk, így megfelelő fényerőt és homogenitást tudtunk kialakítani.

Móra Múzeum Szeged Ledium LED világítás

Szerencsére a végeredmény nem csak szerintünk lett lenyűgöző. 🙂

A telepítés külön kihívás volt. Szokás szerint a munkamennyiség a tervezett többszöröse lett, de megfelelő szakemberekkel precízen sikerült a felszerelés és beállítás.

Programozáshoz és vezérléshez a Nicolaudie STICK DE3 rendszerét használtuk. Ez a technológia már bevált, 8 éve üzemel meghibásodás nélkül a szegedi Art Hotel homlokzati LED fényeinél. Elsősorban lassú, színátmenetes diszkrét animációkat írtunk, amelyek váltakozva, átúszva követik egymást, de változatosságnak tartalmaz például tűzlobogás, villámlás effekteket is. A következő GIF egy nagyon kicsi ízelítő a fényhatások lehetőségeiből:

Panka fa

Kedvenc helyünk, ahol egy fa belsejébe bújva „elzárkózhatunk” a külvilágtól. Bent egy virágos rét vesz körül bennünket, és Móra családjának a neveit olvasgathatjuk. Kívülről saját márkás CRI90 színvisszaadású LED szalag rendszert telepítettünk a „fa” köré. Az 550 Watt teljesítményű LED meglehetősen elegendő fényt ad. 😊

Móra Rengeteg

Az egész kiállítás Móra Ferenc fák iránti szeretetére épül, ezért egy kis erdő épült a teremben, minden fa külön tematikával rendelkezik. Van Könyv-fa, szivarfa, levélfa, stb., több installációban, interaktív játékokkal. Az alsó perem LED világítását is mi oldottuk meg, de rengeteg apróságnál kellett rögtönözni, ami visszatekintve nem túl látványos, de jó pár napig el lehetett vele tölteni az időt.

A Rengeteg tetején egy csigalépcsőn megközelíthető, nagy lombkorona foglal helyet, ami a Csilicsali Csalavári Csalavér Móra-regény részleteiből áll össze.

Ledium Kft - Móra Ferenc Múzeum Szeged LED világítás

Erről a helyről a betűk közötti résekből belátni az egész lenti nagy teret. Móra regényeinek egy-egy „emlékműve” az 5 posztamens könyv, melyeket saját gyártású miniatűr LED spotlámpáinkkal világítottunk meg.

Móra Rengeteg Lombkorona - Müzeum, Szeged - LEDIUM

Vár

A Móra kiállítás mellett a szegedi Vár kiállítótere is teljesen megújult a segítségünkkel. A türkiz fények végig vonulnak az összes kiállítási elemen, az elárasztott Szegedet szimbolizálva. A Vár egyik harmadában egy óriási idővonal asztal foglalja el a teljes hajót, ahol Szegedhez kapcsolódó történelmi alakok és egy csúszka segítségével folyamatosan változtatható tartalom jelenik meg monitorokon.

Szeged vár LED világítás Ledium

A teljes LED világító részt mi gyártottuk az asztal belső szerkezetébe.

A két hajó közötti folyosót elválasztó boltívek szintén türkiz LED fénysávot kaptak, a boltívek falai pedig a kiállítás témájához kapcsolódó, világító grafika elemekkel jelzik a látogatónak, hogy milyen tematika köré épült egy-egy installáció.

A másik hajóban nem szokványos kiállítási elemekkel mutatják be a boszorkánypereket, betyárvilágot, és az ehhez kapcsolódó börtönöket, ezekhez az építményekhez is gyártottunk rengeteg LED világító elemet.

A termeket végig járva, világító tablókon tudjuk elolvasni egy-egy nevezetes esemény történelmi hátterét, pl: betyárvilág, boszorkányperek, nagy árvíz.

Előcsarnok

A főbejárat mögött rejlő hatalmas lépcsőház világítását is új, modern megoldással korszerűsítettük, négy hatalmas gyűrű fénye ragyogja be a teret.

Móra Ferenc Múzeum Szeged előtér gyűrűs lámpák Ledium