2020.10.06: LEDIUM Modular – saját fejlesztésű LED növényvilágító rendszer

2020.09.07: VP2-4.1.3-20 – LED világítás – Kertészeti üzemek korszerűsítése pályázat

2020.06.17: Legújabb projektünk: Gabonakutató Szeged LED üvegházi kiegészítő világítás


LED növényvilágítás

Az utóbbi években robbanásszerűen fejlődik a LED technológia a növényvilágításban is, köszönhetően a nagy gyártók által fejlesztésre költött dollármillióknak és a piaci igények változásának. A növekvő népességet a hagyományos mezőgazdasági módszerekkel már nagyon nehéz élelelmmel ellátni. Emberek milliói áramlanak a megapoliszokba a jobb megélhetésért és egyre nagyobb költséget jelent az élelmiszerek árában a szállítás. A kihívásra az egyik válasz a számítógépes rendszerek által felügyelt “növénygyárak” létrehozása, akár a városközpontokban, csarnokokban, pincékben.

Teljesen automatizált  körülmények (fény, páratartalom, tápanyag, víz) között kártevőktől mentesen lehet viszonylag kis területen több ezer ember számára tápanyagban gazdag élelmiszereket termeszteni. Mivel a LED fényforrások nagyságrendekkel kevesebb hőt termelnek, mint a hagyományos lámpák, közel lehet tenni a növényekhez, ezáltal emeletes farmok is létrehozhatók

LEd vertikális farm világítás

A fény spektrális eloszlása

A lenti 3 ábra a napfény, a nátrium kisülőlámpa (HPS) és egyes célzottan növényvilágítási célra fejlesztett LED-ek spektrumát mutatja. Jól látható, hogy a nátrium lámpa fényének összetétele messze van az optimálistól. Különféle LED-ek együttes használatával sokkal jobb eredményeket lehet elérni a termesztési folyamatokban.

Több kutatóintézetben folynak kisérleteink kontrollcsoportokkal LED és hagyományos növényvilágítási rendszerek összehasonlítására.  Az első eredmények nagyon pozitívak, jelentős energiamegtakarítás érhető el a LED-ek használatával. Külföldi publikációkban több helyen olvasható már, hogy a növények ásványi anyag és vitamintartalma növelhető a megfelelő spektrumú LED világítással.

Beltéri növénymegvilágítás

Előrehaladott és eredményes kisérleteink vannak beltéri növénykompozíciók és dekorációs növényfalak megvilágítására. Ezek a lámpák beltéri kivitelűek, üvegházi környezetben nem használhatók. Irodaházak, szállodák, üzlethelyiségek, sőt lakások hangulatának emelésére javasoljuk. A növényfalak megjelenésükkel közel hozzák a természetet, nyugtató hatással vannak az emberi pszichére. Süllyesztett, felületre szerelhető és 3 fázisú síre illeszthető változatokban fejlesztettük ki. A növényvilágító lámpák jellegzetes lilás fényüket annak köszönhetik, hogy a fény spektrumából a fotoszintézis folyamatára a kék és vörös tartomány a leghatásosabb.

Üvegházi kiegészítő világítás

Kisérleteket folytatunk LED világítótestek üvegházi környezetben való tesztelésével. A legújabb növénybiológiai kutatási eredményeket figyelembe véve tesztelünk több féle spektrumú lámpát. Eddigi tapasztalataink szerint jelentős megtakarítás érhető el a hagyományos sárga fényű nátrium lámpákkal szemben.

Kutatás-fejlesztés

Folyamatosan fejlesztjük programozható spektrumú lámpánkat, amelyet naptárvezérléssel szerelünk fel és képes a növények különböző életciklusának megfelelő fényösszetételt előállítani. Ezzel lehetővé válik akár a virágzás serkentése, akár a vegetatív növekedés befolyásolása.

A Magyar Tudományos Akadémia martonvásári Agrártudományi Kutatóintézetével közösen több fényspektrumot tesztelünk 2019 februárig paprika és paradicsom növényeken több ismétléssel. A kísérlet célja a növekedés és morfológia tanulmányozása valamint a virágzás és termésérlelés vizsgálata, a végén pedig mérések elvégzése (szárazanyag-tartalom, ízanyagok, stb.) Az eredményekről közös publikációban fogunk beszámolni.

LED növényvilágítás kísérlet - különféle spektrumok vizsgálata
LED növényvilágítás kísérlet a martonvásári MTA ATK-ban

A szegedi Gabonakutató Intézettel közösen 2018. október 2-án kezdtünk el egy pótmegvilágítás kisérletet, ahol a 40 évvel ezelőtti 400W teljesítményű higanygőz lámpák mellett tesztelünk széles spektrumú LED lámpákat élesben. 2018. nyarán futtattunk szintén a Gabonakutatóban egy összehasonlító kisérletet és az eredmények alapján döntöttünk egy nagyobb terület LED megvilágítása mellett.

LED növényvilágítás - broadband LED teszt
LED növényvilágítás – broadband LED első teszt 400W vs. 120W

A szegedi MTA SZBK üvegházában is végeztünk egy 2 hónapos tesztet Arabidopsis növényekkel, amit újabbak fognak követni. Mindenhol sikerült jó eredményeket elérni, amik azt mutatják, hogy a LED a magas egyszeri beruházási költségek mellett versenyképes alternatíva lehet a jövőben.

Arabidopsis LED próbavilágítás - MTA SZBK Szeged
Arabidopsis LED próbavilágítás – MTA SZBK Szeged

MTA SZBK Szeged LED növényvilágítás kisérlet LEDIUM
MTA SZBK Szeged LED növényvilágítás próba eredmények

A szegedi Gabonakutató Intézetben 2018. október 15-én újabb hosszú távú kisérlet kezdődött saját gyártású lámpáinkkal. Széles sávú LED fényforrásokat tesztelünk, amely alatt a színeket is látni, nem csak a hagyományos kék-vörös fényben sugároznak.

LED növényvilágítás - Gabonakutató, Szeged
Gabonakutató, Szeged. Újabb növényvilágítás kísérletünk: egy speciális LED spektrumot tesztelünk

2018. október végi állapot a martonvásári MTA Agrártudományi Kutatóintézettel közös LED növényvilágítási kísérletünkről. Két kísérlet fut folyamatosan,  ismétlésekkel: Az egyik a virágzásra és a termésminőségre fókuszál, a másik a magvetéstől az elültethető palánták előállításáig történő növekedési folyamatot fedi le.

MTA ATK MArtonvásár LEDIUM LED növényvilágítás kisérlet
3 féle LED spektrum hatása a virágzásra és a termésérésre. Paprika és paradicsompalánták nőnek az MTA ATK egyik fitotron kamrájában.