egyedi-fenyinstallacio-led-ledium

Generatív design a világításban: Egyedi LED csillár a szegedi Naturtex székházban

Bemutatjuk legújabb, nagyszabású design LED projektünket, amelynek keretein belül egy teljesen egyedi, helyszínre készült, különleges üvegtoll motívumokkal díszített fényinstallációt készítettünk el, amely ezentúl a Naturtex Kft. új szegedi irodaházát díszíti.

Belsőépítész partnerünk keresett meg a feladattal, amit természetesen elvállaltunk, mert szeretjük a kihívásokat és az első beszélgetés után már tudtuk is, hogy 2021-ben hogyan valósítható meg egy ilyen különleges projekt.

A lámpakülönlegességet több, mint 200 db, kétféle méretű, natúr és sárgás-rezes, színezett üvegből készült tolldísz ékesíti. A lebegő üvegtoll motívumok szimbolikusan utalnak a Naturtex Kft. gyártási tevékenységére, valamint az általuk végzett napi szintű több tonna toll megmozgatására.

A légiesen könnyed, a „magasból a mélybe omló” spirál hatás eléréséhez minden üvegtollat az előzetesen elkészített 3D tervek alapján, különböző magasságban és meghatározott dőlésszögben helyeztünk fel, precízen ügyelve az összkép formai harmóniájára. A páratlan installáció, a természet ihlette lágy szellő ölelésében ringó, billegő üvegtollak mozgását utánozva, organikus megjelenést kölcsönöz a térnek, grandiózus méreteivel pedig megjeleníti a magasság és a mélység tökéletes egyensúlyát, amelyet a LED lámpák fényében megcsillanó apró üvegtollak tesznek még káprázatosabbá.

Tervezés

Teljesen egyértelmű volt, hogy CAD szoftverrel kell megtervezni egy ilyen méretű objektumot. Azt az ötletet elvetettük, hogy a 200 üvegtollat egyesével helyezzük el egy adott sík, vagy forma mentén, mert a különféle változatok előállítása, jóváhagyatása rengeteg időt emészt fel. Szerencsére az Indagroup tervezőcsapatával 10 éve baráti kapcsolatban vagyunk, és tudtuk, hogy 21. századi technológiával fognak segíteni. Így is lett.

A tollacskák tökéletes pozicionálásához generatív designmódszert alkalmaztunk. Ez egy matematikai modellezésen alapuló tervezési metódus, ahol a kívánt végeredményt (jelen esetben a tollak elhelyezkedését) különféle módosító algoritmusok segítségével hozzuk létre. Ezek a módosítók esetünkben: tollak száma, távolság a segédmodelltől, tollak szín,- és méretváltozatai, felfüggesztő zsinórok közötti távolság.

Létre kellett hozni a tervezőszoftverben a módosító vezérlőelemeket és azok kapcsolatait. Ahhoz képest, hogy „csak” egy csillár, a végére így is meglehetősen bonyolult lett a program.

Elkészült a LED csillár 3D modellje, fel is kellene szerelni, de mi alapján? A generatív design előnyei itt is megmutatkoztak. Zseniális tervezőnk programja egy 2D térképet generált a felfüggesztési pontokról, amit 1:1 méretben kinyomtatva és a helyszínen felhasználva óriási segítséget jelentett és maximális pontosságot biztosított.

A 3D tervezés folyamán elkészült alaprajz az üvegtollak precíz pozícionálásához, Naturtex LED fényinstalláció, Ledium
Alaprajz a tollak pozícionálásához.

A másik zsenialitás egy excel kimenet volt, ami az egyes pozíciókhoz tartozó zsinórhosszakat tartalmazza. Az elrendezés és a függesztők hosszának ismeretében gyorsabban lehet dolgozni, mint a hagyományos módszerekkel.

Excel táblázat a különböző toll elemek paramétereivel, a zsinórjaik pontos hosszával, mérnöki precizitás, precíz kivitelezés

A térkép és a kapott zsinórhosszok nagyon megkönnyítették a munkát és csökkentették a telepítéssel eltöltött időt.

Kivitelezés

A projekt helyszín belmagassága 8 méter, tehát maximális elővigyázatossággal kellett eljárni. A kivitelezőnk körbeépítette a munkaterületet, és kialakított egy teljesen biztonságos munkavégzési helyszínt 6 méter magasban.

21. századi módszerekkel elkészített tervek alapján történő professzionális kivitelezés, Ledium üvegtollas LED fényinstalláció
Precíz térkép a LED csillár függesztékeihez
Mérnöki precizitással elrendezett rögzítési pontok, tollaslámpa a szegedi Naturtex székházban
Véletlenszerű elrendezésnek látszik, de mérnöki precizitás van a minta mögött.

A térkép alapján felkerültek a függesztőelemek, és ezek után „már csak” a tollak felhelyezése volt hátra.

Első üvegtollak felhelyezve, Naturtex Ledium LED egyedi fényinstalláció, tollaslámpa
Az első „fecskék” – Csillognak a kristály üvegtollak.
Üvegtollakon megtörő fény, Ledium LED fényinstalláció a szegedi Naturtex székházban
Naturtex LED csillár, üvegfüggeszték, tollas lámpa
A Naturtex LED csillár alulnézetből.

Már az állványozás takarásában is látszott, hogy mennyire tökéletesen egyezik a helyszíni telepítés a tervekkel, de amikor „levetkőztettük”, akkor ámult el igazán mindenki. A terveken látott formák, a leomló tollak csillogása a LED fényben tökéletesen visszaköszöntek a valóságban is. A generatív design nem csak az építészeti és tárgytervezési projektekben nyújt nagy segítséget, hanem kis fantáziával sokkal több helyzetben fel lehet használni.

Naturtex Üvegtollakkal díszített LED fényinstalláció elkészítésének utolsó pillanatai, Szeged, Ledium
A LED installáció építésének utolsó pillanatai

Belsőépítészek, lakberendezők

Profi segítség a professzionális LED világítás kialakításában, a tervezéstől kezdve a beszerzésen át, egészen a szállításig! 

Design lámpák kültérre és beltérre, prémium gyártók kínálatából. Okosvilágítási rendszer tervezése, programozás. 3 fázisú beltéri LED sínrendszer tervezés. Rejtett LED szalag világítás, egyedi LED termékek gyártása.

Amennyiben jól jönne Önnek a segítség, adja meg elérhetőségeit és részletes tájékoztatást nyújtunk az új együttműködési rendszerünkről!

Dolgozzunk együtt!

"*" a kötelező mezőket jelöli

hirlevel-lakberendezoknek
adatvédelem*
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Oldalunk sütiket használ a jobb működés érdekében. Olvasd el a részleteket az adatvédelmi szabályzatunkban.